Aan het begin van 2019, (sessie 1 was woensdag 26 februari) volg ik de workshop studiofotografie van de fotoclub Alphoto (https://www.alphoto.nl/) uit Alphen aan den Rijn. Er volgen nog 2 sessies. Met 3 andere leden oefenen we 3 x in de studio van Passion For Pictures, in koppels van 2 met studiofotografie. Waarbij we elkaar ombeurten afwisselen als fotograaf en model. Toch wel twee heel verschillende werelden, fotograaf en model. We beginnen deze eerste avond eenvoudig met 1 flitser.

De studioflitser in fotostudio: Passion For Pictures.

Naast de ‘normaal’ belichte portretten zijn we voor het eerst aan de slag geweest met Low Key portretten op een zwarte achtergrond. Daar had ik nog weinig tot geen ervaring mee! De volgende keer willen we graag gaan oefenen met High Key portretten.  En een extra flitser er bij! Dus om te leren belichten met 2 studioflitsers. Naast de instellingen van de camera, die we gebruikten hebben we leren werken met de / 1 studioflitser.

Ik heb deze avond gebruik gemaakt van 2 camera’s. 1. de Olympus OM-D E-M5 MII plus Olympus 12 – 50 mm en 2. de Nikon D300 plus Nikon 50 mm 1.8. Op mijn pagina GearTech vind je een beschrijving waarvoor ik de Nikon D300 o.a. gebruik in m’n werk

De Olympus OM-D E-M5 MII + Olympus 12 – 50 mm

Ik ben best tevreden over de resultaten van beide cams in de studio. Toch is er een subtiel kleurverschil in de foto’s uit beide camera’s. De scherpte van beide systemen is uitstekend. Opvallend deze avond vond ik al wel hoeveel je al kunt bereiken in de studio met slechts 1 flitser. Daarnaast ‘leer’ je de beginselen van het aansturen van je model en het kiezen van ‘spannende’ hoeken voor mooie portretten! Thuis achter de computer is het vervolgens een kwestie van finetunen van het geschoten werk in Lightroom! Dat is nooit een vervelend klusje. En daar knappen je foto’s echt meer van op! Helemaal wanneer je het combineert met Photoshop!

Fotobewerking in Lightroom

Anne Haan van Passion For Pictures fotostudio in Alphen aan den Rijn, gaf ondersteuning en uitleg over instellingen van camera en licht als studiofotograaf!

Hands On door Anne Haan van Passion For Pictures

Het is een leuke en leerzame workshop, waar ik hopelijk nog veel van kan bijleren en kan gebruiken bij het modellen en studiewerk! Op naar de volgende sessie in maart! Alphoto, bedankt voor de geboden mogelijkheid tot het doen en volgen van deze workshop.

In de studio /modellenfotografie galerij (zie onderstaand) ook een paar studioportretten van Leo van Zanten, inclusief mijn poging(en) tot het maken van een Low Key portret(ten)! In de galerij staan meer foto’s van  mijn portretwerk met modellen (Karen, Sijtz, Martijn, Marijke, Sieka, Eddy, Romy en Leo), zowel outdoor als in een / mijn eigen thuisstudio! Bekijk de hele galerij maar eens, dit is slechts een verzameling highlights uit verschillende studio en outdoor shoots die ik in de afgelopen 3 jaar heb mogen doen!

Tot slot van dit stukje, nog, de subtiele kleurverschillen tussen de Olympus en de Nikon. Die zie je onderstaand! De bovenstaande foto komt uit de OM-D E-M5 MII en de onderste foto is afkomstig uit de Nikon D300. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind de kleuren en scherpte van beide cams’s prima! En het was mooi om te hebben kunnen ervaren dat de trigger voor het aansturen van de flitser op beide systemen gewoon goed werkt! Dat betekent meer flexibiliteit voor mijn studiewerk!

 

2 studio portretten van fotograaf en Alphotolid Leo van Zanten! 

Merk de subtiele kleurverschillen op tussen beide foto’s!

Update workshop studio- / portretfotografie

Tijdens de laatste oefensessie van de workshop studio- / portretfotografie op 20 maart 2019 heb ik een paar portretten van Alphotolid Kees Wenting mogen schieten. En naast het bewerken van de foto’s met DxO PhotoLab 2 ben ik wat wezen experimenteren met frames in OnOne Photo 10.In de galerij heb ik een aantal portretten van Kees toegevoegd, inclusief een poging tot een high key portret! Ook als laatste heb ik een duoportret van Kees en mij toegevoegd!

Al met al was het erg leuk en leerzaam tegelijk om de workshop te hebben gevolgd!

2 juli 2019

One thought to “De workshop studiofotografie van Alphoto 2019”

  • Korsjan Punt

    Beste Alphoto leden, laat gerust een reactie achter, altijd leuk om van jullie te horen!

    Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.