Sinds een week of 2 nu, (sinds halverwege april) werk ik ook met het E-systeem van Olympus. Dat systeem was gangbaar voor het tijdperk van de introductie van de systeemcamera’s van en door Olympus in 2009. Dit jaar dus een jubileumjaar, Olympus 10 jaar mirrorless pioniers. De Olympus E-510 is een solide en degelijke digitale spiegelreflex camera met wederom een aantal innovatieve en vooroplopende features, i.v.m. de concurrenten, destijds.

De Olympus E-510

Zo beschikt de camera over een live view functie en in body stabilisatie (IBIS). Ja, toen ook al (in 2007). De camera heeft ook 2 MP meer meegekregen  t.o.v. de voorganger, de E-500, 10 MP. Verder weegt de camera niet zo heel veel, zeker i.v.m. de Nikon D300, dat is een aangename bijkomstigheid. Zeker wanneer je langer durende events shoot.

Ik heb inmiddels een kleine verzameling E lenzen opgebouwd in de loop van de tijd. Die zijn kwalitatief erg goed en stukken goedkoper dan de MFT variant. Zo heb ik de 18 – 180 mm voor 85 Euro en de 70 – 300 mm voor 75 Euro gescoord op Marktplaats. Goed zoeken loont dus. Het mooie is (vind ik) dat de E-lenzen ook goed te gebruiken zijn op de OM-D’s. Met een MMF-adapter. Vooral het gebruik op de OM-D E-M1 is uitstekend, doordat die cam een dual phase detection systeem heeft: contrast en fase detectie. Daardoor focust de E-M1 gewoon goed en snel met een E lens op de cam. Op de andere OM-D, de E-M5 MII zijn de E lenzen ook te gebruiken, alleen mist deze cam het fasedetectie systeem, waardoor de focussnelheid toch wat lager ligt dan op de E-M1. Het is prettig dat die oudere E-lenzen dus ook te gebruiken zijn op de modernere OM-D’s. En op de E-510 vanzelfsprekend ook. De I.Q. (image quality) van de E-510 is uitstekend. T/m ISO 800 is nagenoeg ruisvrij te werken met de camera. Met ruisonderdrukking aan is ook ISO 1600 nog werkbaar, maar daar merk je wel dat de camera inmiddels > 10 jaar oud is. Daar wint de moderne OM-D het van de E-serie camera’s. Maar bij goed licht en lagere ISO waarden zie je dat de E-510 een echte telg is uit de Olympus familie. Mooie, sprankelende levensechte kleuren. En scherpe pics. Een mooie en fijne bijkomstigheid is dat de externe flitsers voor Olympus / Panasonic behalve op het M4/3 systeem ook gewoon met de E-510 werken. Helemaal top dus!

Gezien het gegeven dat ik de camera plus de meegeleverde 2 kitlenzen (14 – 42 mm en 40 – 150 mm) heb weten te scoren voor nog geen 60 Euro op Marktplaats ben ik zeker zeer tevreden met de camera en die vormt dan ook een welkome aanvulling op mijn camera arsenaal. En de camera ga ik dan ook zeker vaker gebruiken, voor events. Omdat het een solide camera is die wel tegen een stootje kan, leent die zich uitstekend voor het inzetten op evenementen.

Uitgebreide achtergrond informatie over het (M)FT ((M)4/3) E-systeem van Olympus vind je op: http://wrotniak.net/photo/43/index.html

De Olympus E-510 + de Olympus 70 – 300 FT (rechts)

Onderstaand, een foto van een eend gemaakt met de Olympus E-510 + Olympus 18 – 180 mm FT in Archeon op een zonnige 2e paasdag, 22 april 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

24 april 2019

One thought to “Olympus E-510 DSLR”

  • Korsjanpunt

    Wat zijn jouw positieve en / of mindere ervaringen met de Olympus E-510, post je reacties hier onder. Ben je nog steeds blij met de cam? Ik hoor graag van je!

    Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.