Afgelopen zaterdag, 21 september zijn fotograaf Martin Boltje en ik vanuit Alphen aan den Rijn naar het Noorden (Noord-Oost Polder) getogen voor een bezoek aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Daar werd een Deel De Natuur fotodag i.s.m. Olympus georganiseerd. Naast uitleg over de nieuwste cameramodellen van Olympus door Key Account Manager Jannes Boonstra van Olympus kregen we instructie van fotograaf Anne Loos over de mogelijkheden van Focusstacking & ProCapture op de nieuwste generatie camera’s van Olympus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarna was het de beurt om zelf aan de slag te gaan met de huidige cameralijn van Olympus. Ik heb zowel de Olympus OM-D E-M1 MII als de nieuwste E-M1X mogen testen, met de Olympus 40 – 150 mm 2.8 Pro en de 12 – 100 mm 4.0 Pro objectieven. En natuurlijk na de theorie het gehoorde en geleerde in de praktijk te brengen. Dus aan de slag met Focusstacking en ProCapure. Het voert te ver om hier in details in te gaan op beide technieken. Maar wanneer je hier meer over te weten wil komen over de functies en mogelijkheden op de Olympus camera’s, dan kun je terecht op de site van Arend Spaans (Olympus Visionary en macro/portretfotograaf). En bij Olympus zelf natuurlijk.

Onderstaand een foto uit een ProCapture reeks met de OM-D E-M1 MII + 40 – 150 mm 2.8 Pro. .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naast de mogelijkheden van ProCapture op de Olympus camera’s bieden de nieuwste generatie Panasonic Lumix camera’s een soortgelijke techniek aan op de camera’s, de 4K photomodus. Meer daarover op: https://www.panasonic.com/uk/consumer/cameras-camcorders/lumix-g-compact-system-cameras-learn/article/4K-Photo.html Daarbij wordt een video in 4K gemaakt, waarna je op de camera of computer thuis een still (afbeelding) uit de video extraheert van 8 MP. Dat is kwalitatief wel een mindere optie dan de ProCapture fotoreeks in volledige resolutie op de Olympus. Onderstaand een foto die uit een 4K video is gehaald met de Lumix GX80 + Lumix 100 – 300 mm

Met die beide opties van Olympus en Panasonic mis je theoretisch geen moment meer van de actie. Het valt nog wel tegen in de praktijk en vergt veel geduld en oefening. Vandaar dat ik naast mijn Olympus OM-D E-M1 ook mijn Lumix GX80 mee had genomen, waarmee je naast de 4K Photomode overigens ook prima kunt stacken. En dat met elke op de camera gemonteerde lens. Dit in tegenstelling tot de mogelijkheden van Focusstacking op de Olympus, die alleen met bepaalde Pro lenzen werkt en met de 30 mm 3.5 en 60 mm 2.8 macrolenzen.

De hele set van zo’n 270 foto’s van die dag staat op Flickr in het album op: https://www.flickr.com/photos/dutchpartypics/albums/72157711039428498/ Mijn dank gaat uit naar de organisatie. 1. Deel De Natuur (https://www.deeldenatuur.nl/ | https://www.facebook.com/Deeldenatuur/) en 2. Olympus (https://www.olympus.nl/site/nl/c/cameras/) voor het organiseren van deze geslaagde dag.

In de onderstaande galerij > 50 highlights van die inspirerende en mooie dag.

24 september 2019

  • Camera: DMC-GX80
  • Exposure bias: -33/100EV
  • Aperture: ƒ/5.2
  • Taken: 21 september, 2019
  • Flash fired: no
  • Focal length: 228mm
  • ISO: 2000
  • Shutter speed: 1/500s

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.